بازار خودرو ایران مدتی است که در التهاب و تغییرات نوسانی قرار گرفته است. انتهای سال 98 این تنش در بازار خودرو بیشتر از گذشته شد و افزایش در قیمت انواع خودروهای داخلی و خارجی به سال 99 کشیده شد. در نتیجه در سال 99 شاهد این بودیم که قیمت خودروهای صفر و دست دوم با رشد زیادی مواجه شد. به همین دلیل خرید خودرو با رکود و افت روبرو شد. در این بین مسئولین دولتی سیاستهای برای رفع این مشکل انجام دادند که برخی از آنها مفید و برخی بی تاثیر بودند. در این مقاله قصد داریم بازار خودرو در سال 99 را بررسی کنیم و به این نتیجه برسیم که سال 1400 چه تغییراتی در این بازار رخ خواهد داد؟
سیاستهای دولتی برای کنترل بازار خودرو در سال 99
تب و تاب قیمتهای خودرو در سال 99 و نارضایتی خریداران و تولیدکنندگان خودرو باعث شد که دولت وارد صحنه شود. به همین دلیل سیاستهایی برای رفع این مشکل در نظر گرفته شد. از جمله این موارد باز گذاشتن دست قطعه سازان داخلی بود تا قطعات موردنیاز خودروسازان را به آنها برساند.
این سیاست به ظاهر ساده راهکاری بود تا روند تولید خودرو دوباره از سر گرفته شد. همچنین عرضه خودروهای صفر با قیمتی کمتر صورت گرفت. این نوع قیمت گذاری نیز باعث شد که قیمت خودرو کارکرده نیز تا حدودی کاهش پیدا کند و در نتیجه تمامی این عوامل بازار خودرو به آرامشی کوتاه دست پیدا کند.
دولت در ادامه سیاستهای کنترلی خود در بازار خودرو، دست دلالان را از این بازار کوتاه کرد و قیمتهای بازار به حد مناسبتری رساند. اما همه این راهکارها مدت کوتاهی توانستند بازار را به آرامش برسانند. به عبارت دیگر این تسکین موقت فقط تا نیمه دوم سال 99 ادامه پیدا کرد.
با ورود به نیمه دوم سال 99، دولت هنوز به فرمولی مناسبی برای تعیین قیمت خودرو دست پیدا نکرده بود. به همین دلیل باز هم آشفتگی به این بازار وارد شد. از سوی دیگر افزایش تولید خودرو باعث شد که رشد اقتصادی کشور به سمت مثبت شدن پیش برود. بازار خودرو نیز از جمله بازارهای قدرتمند در ایران به حساب میآید که بر سایر بازارها تاثیر میگذارد. به همین دلیل با افزایش تولید خودرو، سایر بازارهای وابسته نیز تا حدودی از کسادی خارج شدند.
افزایش قیمت خودرو کارکرده از چه زمانی آغاز شد؟
در سال 99 شرایط بیماری کرونا باعث شد که بسیاری از بازار و کسبوکارها تعطیل شوند. در این بین بازار خودرو نیز مدتی تعطیل شد و نتیجه آن تاثیرات منفی بر بازار خودرو بود. به عبارت دیگر این تعطیلی موجب شد که بازار بدون نظارت پیش برود.
سودجویان به بهانه افزایش قیمت ارز، اقدام به افزایش قیمت خودرو کارکرده در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی کردند. این افراد بدون دریافت هیچ گونه مجوزی این کار را انجام دادند و به مردم این مسئله را القا میکردند که قیمت خودرو کارکرده در حال افزایش است. این موضوع باعث اختلاف شدید قیمت کارخانه و بازار شد و در این بازار التهاب ایجاد کرد.
دولت برای رفع این مشکل به دنبال راهکار مناسب بود. به همین دلیل بعد از چندین نشست مختلف، تلاش کرد با اعلام قیمت ثابت شرایط بازار را به ثبات بکشاند. نتیجه نشستهای دولت این شد که شرکت سایپا اجازه پیدا کرد قیمت خودروهای خود را تا 23 درصد افزایش دهد. همچنین ایران خودرو حق افزایش قیمت تا 10 درصد پیدا کرد. البته این مصوبه هیچگاه اجرایی نشد؛ اما تاثیر خود را در روند بازار گذاشت و تاحدودی در جلوگیری از افزایش قیمت خودرو موثر بود.
اما متاسفانه باز هم التهاب به این بازار بازگشت و قیمتها به سمت افزایش بیشتر رفتند. به طوری که کارشناسان خودرو تنها دلیل قانع کننده این مسئله را در کمبود خودرو در بازار میدانستند. البته انتظار میرفت که شرایط بیماری کرونا و نبود خریدار، قیمتها را کاهش دهد و یا حداقل باعث افزایش آن نشود. اما در تابستان شوک قیمتی جدیدی در قیمتها ایجاد شد. به طوری که بسیاری از مردم از خرید خودرو مایوس شدند.
این تب قیمتی پراید را به قیمتهای بالای 100 میلیون تومان رساند. عدهای معتقدند که این افزایش قیمتی به بازار بورس نیز مرتبط است. به عبارت دیگر به دلیل افت شاخص بورس، بازار خودرو در تابستان دوباره ملتهب شد.
قیمتها در مهر ماه کمی سکون پیدا کرد و در اواخر آبان ماه 99 افت قیمتی 20 تا 25 درصدی در خودروها ایجاد شد. البته این کاهش در قیمت ناشی از نتیجه انتخابات آمریکا بود. زیرا با اعلام نتایج این انتخابات، قیمت ارز کاهش یافت و در ادامه آن قیمت خودرو نیز آرام گرفت.
بازار خودرو در پایان سال 99
پایان سال شرایط خرید خودرو به شکل بهتری پیش رفت. کاهش قیمت ارز در پاییز باعث شده بود که قیمت خودرو در زمستان تا 35 درصد کاهش پیدا کند و در همین حد باقی بماند. این موضوع ناشی از نبود خریدار در بازار به امید کاهش بیشتر قیمتها و ثبات قیمت ارز بود.
در نهایت در پایان سال 99 بازار خودرو با افزایش تعداد فروشندگان و کاهش تعداد خریداران روبرو شد. افزایش عرضه نسبت به تقاضای خودرو شرایط آرامی را در پایان سال برای خریداران به ارمغان آورد.
بازار خودرو در سال 1400 چه شرایطی را تجربه خواهد کرد؟
پایان سال 99 بازار به شکل آرام پیش رفت و این تعادل را به سال 1400 تقدیم کرد. انتظار میرود این آرامش بتواند تاحدودی ادامه دار باشد. به طوری که با گذشت حدود 20 روز از سال جدید، التهابی در بازار خودرو مشاهده نشده است. روند قیمت خودرو نیز نسبتا ثابت گزارش شده و پیشبینی میشود بعد از انتخاب آیتالله رییسی بهعنوان رییس جمهور جدید، کمی کاهشی نیز باشد.
0 Comments